Bazsalikom vagy egy kupac műanyag szemét. Mondd, te mit választanál?!
Most van szezonja az otthoni fűszerkert beindításának
Jól mutatnak a konyhában a boltokban kapható fűszernövények, és tagadhatatlan, hogy komoly segítséget jelentenek a spagetti, vagy a saláta tökéletes kivitelezésekor, azonban láthatatlanul ezek is gyilkolják a bolygót, hiszen nemcsak a csomagolófólia, hanem a műanyag kaspó is a szemétkupacban végzi a legtöbb esetben. Pedig van megoldás.
"Lustaság" a kedvenc bűnöm!
Irány a bolt, a zöldségeknél ott sorakoznak a friss fűszernövények, bazsalikom, rozmaring, mentol, a tökéletes szombat esti vacsora vagy vasárnapi ebéd fontos kellékei, és bizony semmmit sem kell tennünk, nincs szükség csíráztatásra, locsolásra és egy kevés odafigyelésre, csak fizetünk egy pár százast a pénztárnál és máris megvan a friss ellátmány az asztalon.
De miért is fizetünk valójában?
Egy marék föld, a műanyag kaspó, egy jó nagy fólia és persze a kis mag eredménye a megvásárolt növény, amit valaki, valamikor elültetett, locsolt, majd a felcseperedett palántát eladta a boltnak. A költségoldalon az egyetlen számottevő és materiális elem a kaspó, ez az, amelyért fizet a gyártó, a kereskedő, s amely végül a szemétdombon vagy tengerben landolva mikroműanyagként végzi, és akaratlanul mi magunk is megisszuk a levét előbb vagy utóbb.
Ez a kaspó filléres tétel, az Alibabán akár már 0,02 USD áron, azaz 10 forintos tételként is megrendelhető, már persze, ha a megrendelés legalább 1000 tételre szól. S bár jól hangzana, hogy ezt akár újra is lehetne használni, a helyzet az, hogy azok, akik rendszeresen vásárolnak ilyen fűszernövényeket, általában nem a kaspó használati értékét tartják szem előtt, hanem gyorsan és egyszerűen akarnak friss fűszernövényhez jutni.
Fűszernövény pusztulásra tervezve
Ez talán a legmeglepőbb elem: a boltban található kis műanyag cserepes növények nem tartós használatra vannak tervezve. A kaspót mérete eleve nem teszi alkalmassá a benne található palánták hozzabb ideig történő életbentartására, ráadásul több mag kerül egy ilyen termékbe, hogy egy nagyobb cserépbe való átültetés nélkül garantált, hogy pár hétnél tovább nem élhet a produktum.
A nagyobb kaspóba való átültetés természetesen jó ötlet, mindazonáltal, a kiskaspó garantáltan a szemétben landol, másrészt ha valaki azért vesz egy növényt, hogy átültesse, akkor felmerül a kérdés, hogy vajon miért nem ültet inkább magokat?!
Ez is egyfajta tervezett szemétgyártas, amivel a folyamat összes szereplője pontosan tisztában van: a gyártó a legolcsóbb műanyag kivitelt alkalmazza, a kereskedő behúnyja a szemét és az olcsóbbat rendeli, a vevő pedig pont azt kapja, amire vágyott - a folyamat egyetlen résztvevőjét sem érdeklik a következmények.
Pedig van megoldás!
Lebomló kaspó, ami csak picit drágább, ám ez pont végzetes
Az Alibabán is rendelhető olyan kaspó (COCONUT COIR POT), amely kókuszdióhéj reszelékből van, és tökéletesen lebomlik.
Ez némileg drágább, 0,7 USD-t kérnek érte, azaz 200 forinttal dobná meg a boltban a fűszernövény árát, és ráadásul legalább 5000 darabot kell belőle venni, ami a piaci verseny profitorientált vastörvényei alapján azt eredményezi, hogy nincs kereskedő aki a nap végén ezt váalsztaná.
A vevőkhöz tehát ez el sem jut ez a verzió, soha nem derül ki, hogy vajon volna-e igény a környezetbarát egyszer használatos kaspókra.
Van azonban ennél egyszerűbb, finomabb és jóval olcsóbb megoldás
Nem más, mint maga a mag elültetése
A nagyon profik a tavalyi fűszernövény magját is használhatják, legtöbbünk számára azonban tökéletes megoldást jelent a boltban kapható, papírba csomagolt mag, amely nemcsak teljesen környezetbarát, hanem jóval finomabb, változatosabb növényeket eredményez, ráadásul a bolti palánták töredékéért.
Igen, ugyanis például egy egész zacskó bazslikommag pontosan ugyanannyiba kerül, mint egy időzített halálra kárhoztatott bolti palánta. Egy zacskó magból körülbelül 50-60 palánta nevelhető fel, az eredmény tehát valóban a kaspós megoldás sokszorosa.
Egyetlen zacskó magból az egész szezon megoldható, és még kert sem kell hozzá, a teraszon vagy akár a konyhaablakban is dús növényzuhatag keletkezik pár hónap alatt, amely bőven elegendő az egész családnak.
Ráadásul jóval több fajta mag kapható, mint ahány kaspós fűszernövény közül válogathatunk a boltokban. A bazsalikomból például - bár a boltokban jellemzően egyetlen típussal találkozhatunk - létezik fodros, citrom-, fahéj, ánizsillatú is, sőt lila levelű változat is - az ínyencek számára különösen javasolt a változatosság.
Most van szezonja
Aki kedvet kapott a saját fűszerkert létesítéséhez, nincs elkésve semmiről. Pont most érdemes megvenni a magokat, és a kertben, vagy egy klasszikus cserép földjébe elszórni azokat. Rukkola, rozmaring, bazsalikom, tárkony... a választék végtelen és aki most nem rest, áprilisban már megkóstolhatja a terményeket, májustól pedig egészen október végéig dúskálhat a fűszernövényekben. Sok fűszernövény pl. a tárkony, majoránna, borsika, lestyán, szurokfű, édeskömény, kakukkfű hosszú időre a barátunkká válik, hiszen, ha egyszer elvetettük és megkedveli a helyet, különösebb gondozás nélkül terem hosszú évekig...
... szemetelés és pazarlás nélkül.