Bazsalikom vagy egy kupac műanyag szemét. Mondd, te mit választanál?!

Most van szezonja az otthoni fűszerkert beindításának

20170902_102538.jpgJól mutatnak a konyhában a boltokban kapható fűszernövények, és tagadhatatlan, hogy komoly segítséget jelentenek a spagetti, vagy a saláta tökéletes kivitelezésekor, azonban láthatatlanul ezek is gyilkolják a bolygót, hiszen nemcsak a csomagolófólia, hanem a műanyag kaspó is a szemétkupacban végzi a legtöbb esetben. Pedig van megoldás.

"Lustaság" a kedvenc bűnöm!

Irány a bolt, a zöldségeknél ott sorakoznak a friss fűszernövények, bazsalikom, rozmaring, mentol, a tökéletes szombat esti vacsora vagy vasárnapi ebéd fontos kellékei, és bizony semmmit sem kell tennünk, nincs szükség csíráztatásra, locsolásra és egy kevés odafigyelésre, csak fizetünk egy pár százast a pénztárnál és máris megvan a friss ellátmány az asztalon.

De miért is fizetünk valójában?

Egy marék föld, a műanyag kaspó, egy jó nagy fólia és persze a kis mag eredménye a megvásárolt növény, amit valaki, valamikor elültetett, locsolt, majd a felcseperedett palántát eladta a boltnak. A költségoldalon az egyetlen számottevő és materiális elem a kaspó, ez az, amelyért fizet a gyártó, a kereskedő, s amely végül a szemétdombon vagy tengerben landolva mikroműanyagként végzi, és akaratlanul mi magunk is megisszuk a levét előbb vagy utóbb.

bazsalikomakcio_copy.jpg

Ez a kaspó filléres tétel, az Alibabán akár már 0,02 USD áron, azaz 10 forintos tételként is megrendelhető, már persze, ha a megrendelés legalább 1000 tételre szól. S bár jól hangzana, hogy ezt akár újra is lehetne használni, a helyzet az, hogy azok, akik rendszeresen vásárolnak ilyen fűszernövényeket, általában nem a kaspó használati értékét tartják szem előtt, hanem gyorsan és egyszerűen akarnak friss fűszernövényhez jutni.

Fűszernövény pusztulásra tervezve

Ez talán a legmeglepőbb elem: a boltban található kis műanyag cserepes növények nem tartós használatra vannak tervezve. A kaspót mérete eleve nem teszi alkalmassá a benne található palánták hozzabb ideig történő életbentartására, ráadásul több mag kerül egy ilyen termékbe, hogy egy nagyobb cserépbe való átültetés nélkül garantált, hogy pár hétnél tovább nem élhet a produktum.

A nagyobb kaspóba való átültetés természetesen jó ötlet, mindazonáltal, a kiskaspó garantáltan a szemétben landol, másrészt ha valaki azért vesz egy növényt, hogy átültesse, akkor felmerül a kérdés, hogy vajon miért nem ültet inkább magokat?!

Ez is egyfajta tervezett szemétgyártas, amivel a folyamat összes szereplője pontosan tisztában van: a gyártó a legolcsóbb műanyag kivitelt alkalmazza, a kereskedő behúnyja a szemét és az olcsóbbat rendeli, a vevő pedig pont azt kapja, amire vágyott - a folyamat egyetlen résztvevőjét sem érdeklik a következmények.

Pedig van megoldás!

Lebomló kaspó, ami csak picit drágább, ám ez pont végzetes

kokusz_kaspo.pngAz Alibabán is rendelhető olyan kaspó (COCONUT COIR POT), amely kókuszdióhéj reszelékből van, és tökéletesen lebomlik.

Ez némileg drágább, 0,7 USD-t kérnek érte, azaz 200 forinttal dobná meg a boltban a fűszernövény árát, és ráadásul legalább 5000 darabot kell belőle venni, ami a piaci verseny profitorientált vastörvényei alapján azt eredményezi, hogy nincs kereskedő aki a nap végén ezt váalsztaná.

A vevőkhöz tehát ez el sem jut ez a verzió, soha nem derül ki, hogy vajon volna-e igény a környezetbarát egyszer használatos kaspókra.

Van azonban ennél egyszerűbb, finomabb és jóval olcsóbb megoldás

Nem más, mint maga a mag elültetése

A nagyon profik a tavalyi fűszernövény magját is használhatják, legtöbbünk számára azonban tökéletes megoldást jelent a boltban kapható, papírba csomagolt mag, amely nemcsak teljesen környezetbarát, hanem jóval finomabb, változatosabb növényeket eredményez, ráadásul a bolti palánták töredékéért.

bazsalikom_kis_levelu.jpgIgen, ugyanis például egy egész zacskó bazslikommag pontosan ugyanannyiba kerül, mint egy időzített halálra kárhoztatott bolti palánta. Egy zacskó magból körülbelül 50-60 palánta nevelhető fel, az eredmény tehát valóban a kaspós megoldás sokszorosa.

Egyetlen zacskó magból az egész szezon megoldható, és még kert sem kell hozzá, a teraszon vagy akár a konyhaablakban is dús növényzuhatag keletkezik pár hónap alatt, amely bőven elegendő az egész családnak.

Ráadásul jóval több fajta mag kapható, mint ahány kaspós fűszernövény közül válogathatunk a boltokban. A bazsalikomból például - bár a boltokban jellemzően egyetlen típussal találkozhatunk - létezik fodros, citrom-, fahéj, ánizsillatú is, sőt lila levelű változat is - az ínyencek számára különösen javasolt a változatosság.

Most van szezonja

Aki kedvet kapott a saját fűszerkert létesítéséhez, nincs elkésve semmiről. Pont most érdemes megvenni a magokat, és a kertben, vagy egy klasszikus cserép földjébe elszórni azokat. Rukkola, rozmaring, bazsalikom, tárkony... a választék végtelen és aki most nem rest, áprilisban már megkóstolhatja a terményeket, májustól pedig egészen október végéig dúskálhat a fűszernövényekben. Sok fűszernövény pl. a tárkony, majoránna, borsika, lestyán, szurokfű, édeskömény, kakukkfű hosszú időre a barátunkká válik, hiszen, ha egyszer elvetettük és megkedveli a helyet, különösebb gondozás nélkül terem hosszú évekig...

... szemetelés és pazarlás nélkül.